Af Hassan Sørensen
Frizone for støj midt i byen – her må naboerne ikke klage
Det er almindeligt, at folk bliver tiltrukket af byens kulturelle tilbud, flytter ind i byen og så brokker sig over den støj, der forstyrrer deres søvn.
Men i en del af Malmø er klagerne forbi.
På et møde den 23. september traf Malmø kommune en beslutning om at skabe landets første kulturelle lydzone, et område, hvor kulturarrangementer får lov til at larme, uden at beboere omkring dem kan klage over støjniveauet.
Det skaber naturligvis det problem, at ingen ønsker at bo i området, og MKB Fastighets AB (Malmö Kommunala Bostads AB) har derfor opgivet planerne om at bygge op mod tusind nye lejligheder i området. En dyr pris at betale i en by, hvor der altid er mangel på boliger.
Men alternativet er at kvæle den kultur, der i første omgang gør byen attraktiv.
Malmø Kommunes mål med planprogrammet er at gøre Sofielunds aktivitetsområde til “Malmös vigtigste og mest dynamiske kultur-, fritids- og erhvervscenter 2040” ved at lade området være mere lydtolerant. Konkret betyder det, at beboere i en ”kulturel støjzone” ikke har ret til at klage over, at de bliver forstyrret af aktiviteternes støjniveau.
I Sofielunds erhvervsområde, omgivet af Lantmannagatan, Enskifteshagen, Rosengårds station og Gullängsparken, er der små og store virksomheder, der tilsammen bidrager til områdets særlige karakter og attraktivitet. Her finder du værksteder, importvirksomheder, bilservice, handel og musikbranchen. Kampen-kvarteret er et omdrejningspunkt for kultur- og fritidslivet, som omfatter studieforeninger, øvelokaler og kunststudier.
Roklubben Plan B har i flere år haft til huse i området.
”Vi er meget glade for, at vi bliver accepteret som et sted i byen. Nu er der ingen grænser for, hvad vi kan nå herude, det er meget spændende”, siger Andrea Correa, bandbooker hos Plan B, til SVT Nyheter.
Byplannævnet traf afgørelse den 21. januar 2021, men sendte efter høring Planprogrammet for Sofielunds virkeområde i Malmø.
Den endelige afgørelse kom den 23. september, hvor alle parter var positive.
Miljøpartiet De Grønne skriver: “De Grønne er positive over, at der i planprogrammet står, at Sofielunds unikke karakter med forskellige aktiviteter og kultur skal bevares.”
Centerpartiet skriver “Det er positivt, at man nu tager et skridt til politisk at pege på retningen for områdets fortsatte udvikling, og ønsker med denne særlige redegørelse at understrege vigtigheden af at værne om områdets eksisterende kvaliteter.”
Sverigedemokraterna: ”Vi Sverigedemokrater er meget positive over, at der vil ske en forandring og også til tanken om at gøre området til et kultur-, fritids- og erhvervsområde. Vi mener, at det skal være et rent kultur-, fritids- og erhvervsområde uden boliger. Nu har Malmø chancen for at få et stort, pulserende område med en bred vifte af tilbud såsom restauranter, cafeer, gallerier, butikker, musik, film, udstillinger, foreninger, aktiviteter, markeder mv.”
Andre byer i Danmark og Sverige er interesserede i, hvordan man skaber balance mellem lysten til at bo i byen, og hvordan byens kulturelle tilbud kan udvikles uden begrænsninger.
København er på mange områder et eksempel på, hvordan kulturen bliver kvalt af indbyggernes ønske om fred og ro, midt i byen – på mange måder et rædselsscenarie for resten af regionen.
Derfor afventede man den endelige beslutning med stor interesse, og nogle kommuner vil endda vente et eller flere år med at bruge erfaringer fra Malmø som en mulig model.
”Planen er unik i sin art. Ved at styrke stedet får lokale virksomheder flere muligheder for at drive og udvikle sig i området. At Malmø som den første by i Sverige giver kulturen denne status – ja, det synes jeg er fantastisk,” siger Nicklas Johansson, Ejendoms- og Gadekontor.
Nu bliver det spændende at se, hvordan politiet vil forholde sig til klager.
Måske “prøv med høreværn”.