SVANSK

SVANSK

Indsigt af Johan Fast

Smørkniven er en kniv med stump kant, som du bruger til at smøre dine mejeriprodukter eller andet blødt pålæg på din sandwich. I dag bruger vi ofte smørknive af stål eller plast, men traditionelt var smørknive lavet af træ, og med sin enkle form og forholdsvis enkle fremstillingsmetode har du sikkert stiftet bekendtskab med den gennem flere timer i skolehåndværk.
Den klassiske smørkniv i træ er på vej frem igen. SVANSK har selvfølgelig fingeren på pulsen og giver dig i dette eksklusive nummer mulighed for at genopleve den traditionelle smørkniv. Det er rigtigt, den har et utrolig lavt CO2-aftryk, ligger godt i hånden og spreder sig perfekt. Så læg metal og plastik i bunden af ​​æsken og lad smørkniven i træ være dit førstevalg til sandwichen.
Vidste du forresten, at det i udseende var let at forveksle med 1800-tallets “røvskrabere”, forløberen for toiletpapir. Ja, det er måske ikke så “pænt”, taget i betragtning, at man lige tænkte på smørrebrød, men i 1800-tallet var smør eksklusivt, og smørkniven blev kun brugt af de velstillede. Indtil det 20. århundrede brugte almindelige mennesker ofte såkaldte “røvskrabere”, et luksusprodukt, der erstattede pegefingre, pinde, blade, græs eller endda underkanten af ​​skjorten eller nederdelen, når de gik rundt om husknuden. Da vi var vikinger, kradsede vi med, dyreknogler og østersskaller. Til sammenligning sad romerne samtidig på offentlige toiletter med rindende vand i tagrender og bløde svampe.
Først i 1935 kom det første toiletpapir uden strikkepinde, blødt og dejligt, det var slut med skrabning! Smør blev mere og mere almindeligt hos hr. og fru Persson og langsomt men sikkert spillede smørkniven hovedrollen i vores køkkener, og er i dag et højt værdsat redskab.
Apropos sandwich. Vidste du, at ordet sandwich kan spores tilbage til, da du kærnede dit eget smør i sommerhusene. I kernen steg små smørklumper op til mælkens overflade og drev rundt som gæs. Sådan en smørklump var perfekt til at lægge en skive brød på. Denne betydning af ordet har været etableret på svensk siden 1538.
En sandwich kan bestå af flere stykker brød med smør med en eller flere pålæg. Det kan være en del af en ret eller en hel ret i sig selv. I de nordiske madkulturer kan en sandwich spises når som helst på dagen, til alle formål. Fælles er sandwichen til morgenmad. I Sverige og Finland er skolemad lovpligtigt, mens det i mange andre lande er almindeligt, at eleverne medbringer madpakke eller madpakke. I Danmark og Norge, for eksempel, indeholder man normalt sandwich med pålæg.
Sandwich spises ofte med hænderne. Det gælder især sandwich-varianten (og den tilhørende burger), som er udviklet for at undgå klistrede fingre. Sandwich med store mængder pålæg eller mange lag brød er ofte svære at spise i hånden, og disse indtages ofte med kniv og gaffel. Sådanne sandwichvarianter omfatter det danske smørrebrød, landgangen og smørrebrødskagen i flere lag.
Den nutidige sandwich med pålæg er ikke særlig gammel i svensk madkultur. Ligesom smørknive blev sandwich mere almindeligt i 1930’erne, da kogebøger lancerede opskrifter på forskellige sandwichretter. Dengang var sandwichen primært en forret. I ældre tid blev det betragtet som et syndigt spild med “dobbeltsovende”, det vil sige dobbelt topping på sandwichen (hvoraf smør regnes som topping).
Forskellige sandwich
En dobbelt sandwich, også kaldet en dobbelt sandwich eller sandwich, består af to foldede skiver brød med pålæg imellem.
En mindre sandwich med en mere eksklusiv topping kaldes normalt en udskæring.
En usædvanlig stor sandwich på en skive brød og med flere slags pålæg kaldes normalt en landing. Den kendes første gang fra 1918.
En usædvanlig stor sandwich med flere skiver brød oven på hinanden er blevet kaldt Dagobertmacka efter tegneseriefiguren Dagobert Krikelin i “Blondie”, der både spiser og tilbereder sandwichtypen. Denne sandwich fik sit navn i 1970’erne.
Sandwich toppings
Fælles toppings er ost, skinke, kaviar, leverpostej, grøntsager, marmelade, smør, pølse eller kogt æg i skiver. Ofte smører man først et lag smør eller margarine direkte på brødet. Ost er et almindeligt smørepålæg i de nordiske lande, hvor vi indtager en stor mængde hård ost. Opfindelsen i 1925 af ostehøvlen har gjort det lettere at indtage ost som smørepålæg i de nordiske lande.
Smorgasbordet kan være en introduktion til et måltid, eller et helt måltid og er siden 1960’erne generelt et fællesnavn for et buffetmåltid, der indeholder sild og snaps som introduktion. Den har sin forgænger i spiritusbordet, som i 1800-tallet voksede i omfang og blev typisk for Oscar-æraens ekstravagance, hvad angår mad og drikke. Som en eneste ret og et måltid i sig selv består smørrebrødet af varme og kolde retter, der serveres og de spisende går selv rundt og forsyner sig med de retter, de ønsker. Der medfølger altid brød og smør samt diverse sildefyld. En enklere variant er S.O.S., som normalt tages som forret.
Smørkniven SVANSK er en idiotsikker klassiker til både svenske sandwich og danske rugbrødsmadder. Lækker at holde, lækker i farve og form og med godt træk!